Pihapiiriin saapuessamme lempeä kädenheilautus toivottaa meidät tervetulleeksi Ojanperän tilalle Kittilän Kaukoseen. Aurinko paistaa täydeltä terältä. Ilmassa on vastaleivotun piirakan tuoksu ja pihan perältä kuuluu lehmien leppoisa käyskentely. Ihan kuin olisimme saapuneet omaan mummolaamme.

Tilan nuorimmaiset, Paula ja Kimmo Ojanperä, ovat tulleet Kittilän Kaukoseen vuonna 2014. Kymmenen Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen muutto Lappiin tuli ajankohtaiseksi perheenlisäyksen aikaan. Perheeseen syntyi Olavi, jonka myötä perhe kaipasi asumaan maalle. Paula oli pyöritellyt jo jonkin aikaa mielessään ideaa kotimajoitusyrityksestä Kimmon kotitilalla Kaukosessa. Hän huomasi sopivan sauman tulleen ja ylipuhui Kimmon tarttumaan hänen kanssaan tilaisuuteen. Syntyi idea Mummolasta, johon tila tarjosi valmiit puitteet kotitilamatkailulle. Pariskunta päätti ottaa palkkatyöstä vapaata sillä ehdolla, että elämää ja suunnitelmaa tilalla tunnusteltaisiin aluksi vuoden verran. Perhe Ojanperä jätti Puu-Vallilan ja lähti Kaukoseen. Kaupunkielämä vaihtui hetkessä pienen idyllisen kylän elämään. Samalla uudenlaisen elämänrytmin ja yrittäjyyden opettelu alkoi Mummolassa.

Mummola Experience. Mummolassa tärkeää on perinteiset arvot, jotka kumpuavat jo itse mummola-sanasta. Täällä ollaan läsnä. Vierailijat tulevat tilalle kuin kavereiden luokse kylään ja saavat samalla kokea kyläyhteisön henkeä, sillä pirtissä aikaa saattavat viettää toisinaan myös kyläläiset. Mummolassa käydessään matkaajat pääsevät osaksi Ojanperän perheen tavallista arkea, jossa päivästä riippuen leivotaan yhdessä rieskaa, kudotaan mattoa tai käydään navetalla. Päivät saattavat kulua myös ulkona potkukelkkaillen, marjastaen tai pirtissä puuhastellen vuodenajasta riippuen.

Vaikka Mummolassa olo onkin hyvin perinteikästä, nähdään digitalisoituminen ja uudet visiot tulevaisuuteen liittyen vahvasti mahdollisuuksina perinteikkyyden rinnalla. Mummola on pariskunnalle keino, jolla he saavat tehdä vapaasti mitä itse haluavat. Paula ja Kimmo toteavat, että yrittäjyyden kautta he voivat nauttia elämästä ja pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Tärkeää heille on pitää toiminta sellaisena, että innostus tekemiseen ja vierailijoiden kestitsemiseen säilyy.